26 juni – 11 augusti 2024
Vernissage onsdag 26 juni, kl. 17.00 - 20.00
Kl. 19.00 håller Torvald Berg samtal och diskussion med fotografen - om männens roll i dagens samhälle. FULLBOKAT!
Upprepas torsdag 27 juni, kl. 19.00.  PLATSER FINNS!

Obligatorisk förbokning till föredrag: torvald.berg@me.com
Öppettider: lördagar och söndagar 11–15
www.christianberg.se  

to be a man
fotoprojekt av Erich Hörtnagl

En fotografisk berg- och dalbana genom maskulinitetens multiversum.
Kvinnorna har drivit kampen om jämlikhet mellan könen i mer än 100 år. Vad
har männen gjort under tiden? Stått stilla och avvaktat? Säkert i många fall rådvilla och osäkra på sin roll – om man ska tro pågående genusdiskussioner. Oförenliga med ett samhället som är i ständig utveckling. Där rollerna för både kvinnor och män ändras jämsides med att deras funktioner i samhället förändras. Är inte ett samspel mellan könen – att agera i ögonhöjd och i samklang – både önskvärt och nödvändigt för samhällets utvecklig?

to be a man kan ses som ett bidrag i denna process och till den aktuella diskursen om männens emancipation.” Work in progress” med andra ord.
De svartvita bilderna, med gråzoner och nyanser mellan det svarta och det vita, är impulser till eftertanke om mannens roller, i vars förklädnad det en gång var möjligt att förverkliga sin manlighet.

to be a man inbjuder också till att tänka på nya, oprövade roller som ska uppnås i framtiden. Konvergens, frekvens och resonans. Att kommunicera framkallar vibrationer, fram och tillbaka. I nuet som i kontinuitet.

“A photography is a secret about a secret. The more it tells you, the less you know.”
Denna kvicka anmärkning, tillskrivet Diane Arbus, beskriver på ett träffande sätt den dubbla kodningen av de svartvita fotografierna i to be a man som skildrar ett bredd spektrum av manliga karaktärer i olika kontexter; från MC- killar och dragqueens i Sverige till munkar i Myanmar, från turkiska magdansare till ”Tiroler Trachtler”.
En observation av män från olika kulturer och samhällsskikt. En presentation av de möjliga fasetter av vad det kan innebära att vara man och människa i dag
to be a man.
 

ERICH HÖRTNAGL